Invitatie cu bicicletele pe Valea Lomului

TabereCuSuflet.091In luna octombrie va invitam la una dintre cele mai frumoase si interesante Ture Velo! Valea Lomului este un loc inedit ce ascunde cateva obiective din patrimoniul UNESCO: Rezervatia Naturala Rusenski Lom, Manastirea Basarbovo, Cetatea Cerven si Bisericile rupestre de la Ivanovo.

Zona este la 90 km de Bucuresti, cu toate acestea, de cum te urci pe bicicleta te simti purtat in alta lume! Traseul strabate o zona plina de vegetatie printre pereti abrupti de calcar, in care apa a sapat un adevarat Canion! In cheile largi sunt formatiuni carstice interesante si cateva obiective UNESCO: complexul de la Basarbovo, bisericile rupestre de la Ivanovo si cetatea Cerven.

Weekend Activ pe 2 Roti

Ce: Tura cu bicicletele

Unde: Valea Lomului (Bulgaria)

Cand: Sambata, 8 octombrie

Obiective: bisericile rupestre de la Ivanovo si cetatea Cerven

Cine: Oricine are o bicicleta si doreste sa vina.

Lungime: 26 km / 40 km

Dificultate: Dificultatea traseului nu este data de diferenta de nivel (50 m varianta scurta  / 250 m varianta lunga), ci de vegetatia luxurianta care creste in canion. Se merge 25 km pe drumuri forestiere si pe poteci cu vegetatie, pe malul raului. In varianta lunga, 15 km sunt pe drum asfaltat.

Ce oferim: Indrumare, apa, dulciuri, supraveghere copii si garantia unei ture frumoase 🙂

Cat costa: 50 Ron. Reducere 20% pentru membrii clubului Tabere cu Suflet.

Inscrieri: aici. Termenul limita este marti, 4 octombrie, ca sa stim cum sa ne organizam. Functie de prognoza meteo pot aparea schimbari. Urmariti actualizarile pe blog.taberecusuflet.ro.

Detalii: Mai multe detalii veti primi dupa ce va inscrieti. Iata cum a fost la ultima iesire la Ivanovo.

Ce vom vizita:

Manastirea Basarbovo

IvanovoManastirea rupestra de langa Basarbovo este sapata in stancile de pe malul Lomului, fiind singura manastire rupestra din Bulgaria in care se slujeste. Primele marturii istorice despre manastire dateaza din sec. XV. Biserica din stanca este situata la o mare inaltime. Iconostasul bisericii este lucrat din lemn, si dateaza dintr-o perioada mai noua, iar biserica si chiliile din jurul ei, redau imaginea manastirilor rupestre din timpurile vechi.

Cetatea Cerven
TabereCuSuflet.032Cervenul este unul dintre cele mai importante orase medievale din sec. XIV din Bulgaria de Nord-Est. Pana in zile noastre s-au pastrat ruinele orasului din afara cetatii si ale zidurilor cetatii, ruinele palatului domnesc, ale bisericii mitropolitane, iar pe strada principala – ruinele unor case. Orasul a avut 11 biserici, iar in jurul lui existau o multime de manastiri. S-a pastrat turnul de paza cu o inaltime de 12 metri.

Bisericile rupestre de la Ivanovo
TabereCuSuflet.002Bisericile de la Ivanovo este monument din patrimoniul Unesco. Bisericile sunt sapate in stanca, la 30 m inaltime, si au fost locuite de catre calugari isihasti intre secolele XIII-XVII. Bisericile detin o valoare culturala si istorica deosebite datorita picturilor murale, datand din secolele XIII-XIV si pastrate in cinci din multele biserici de piatra. Pictori talentati au pictat peretii acestora in fresce realiste, folosind multa culoare si elemente compozitionale, transformandu-le intr-o adevarata comoara a picturii medievale.

Va asteptam cu drag!


Weekend Activ pe 2 Roti este un proiect Tabere cu Suflet, avand ca obiectiv promovarea cicloturismului si a miscarii in aer liber. In cadrul acestui proiect ne propunem sa iesim cate o zi, cu bicicleta, pe traseele Tabere cu Suflet sau in zone deosebit de frumoase pentru bicicleta. Astfel putem impartasi si altora bucuria mersului pe bicicleta, combinata cu descoperirea unor locuri inedite.

Foto: Tabere cu Suflet

2 thoughts on “Invitatie cu bicicletele pe Valea Lomului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s