ProDemos

prodemos

ProDemos este un nou proiect WeCare, prin care ne propunem sa promovam o Luma mai Buna prin participarea activa la viata civica. O prima actiune pe care o avem in vedere este implicarea ca observatori la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Democratia este, cel putin teoretic, un regim politic care se bazează pe voința poporului. Termenul provine din limba greaca si inseamna conducere de către popor (δημοκρατία – demokratia, de la demos, „popor” + kratos, „putere” = “puterea poporului”).
In trecut, democratia se manifesta direct, in sensul ca toti membrii cetatii cu drept de vot participau direct la procesul de conducere. Deoarece populatia este astazi mult mai numeroasa, democratia directa nu mai este posibila si asistam la democratia prin reprezentare.

Indiferent de sistem, una dintre valorile democratiei este sistemul electiv prin care cel mai bun conducator, conform credintei alegatorilor, va fi ales.
Din acest punct de vedere, democratia are si o functie soteriologica, una dintre nevoile de baza ale omului fiind aceea de a avea modele de urmat.
Apoi sunt drepturile ce deriva din sistemul democratic, numite si isonomie.
Din pacate, sunt tot felul de fenomene la care asistam si care pot afecta sistemul Democratic. Dintre cele mai prezente enumeram manipularea opiniei publice, populismul, fraudarea prin numararea gresita a voturilor. Efectul direct al acestor fenomene este scaderea increderii electoratului si, in final, absenteismul. De cate ori nu ati auzit “nu merg la vot pentru ca nu am pe cine sa votez”. De multe ori este o parte de adevar, caci unul din efectele indirecte este scaderea valorii candidatilor.

In ultimul timp asistam la o multime de evenimente care, din punctul de vedere al locuitorilor din tarile considerate democrate, pun la grea incercare ideea de Democratie. Brexit, alegerile din SUA, chiar si cele de peste Prut, par sa nu fi dus la alegerea celui mai bun, exact lucrul pe care Democratia il garanta. De aici a aparut ideea de alienare a Democratiei. “Daca votul ar schimba ceva, nu ar fi legal” spunea Jane Bodin, specialista interpretata de Sandra Bullock in Our Brand is Crisis, un film pe care vi-l recomandam cu caldura.

Ce este de facut? Chiar daca problema pare sa apartina celor din varful sistemului democratic, caci acolo s-a nascut, solutia sta in mainile Demosului, adica ale poporului. Un prim lucru pe care trebuie sa il facem este sa intelegem valorile legate de Democratie. Apoi, sa le consolidam si sa le respectam, caci reprezinta un bun obtinut cu multe jertfe. Noi am decis sa ne implicam activ in procesul de votare, ca observatori. Prima ocazie va fi la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s