Cu bicicletele la Chiajna

TabereCuSuflet.0131.jpgLa Chiajna se afla o manastire despre care circula multe legende! Impinsi de curiozitate, cu o zi inainte de Sarbatoarea Pastelui, ne-am dus sa o vedem. A fost o tura velo cu de toate, caci in zona se afla si alte obiective interesante:  un Fort, o Gradina Zoologica, o Padure frumoasa  si un Lac imens, inconjurat de alei de bicicleta!

Zona Crangasi – Rosu – Chiajna are multe de oferit: ruinele impresionante ale unei Manastirii din sec. XVIII, un Fort inaltat de Regele Carol, un sit arheologic cu locuinte vechi de 5000 de ani, o Gradina Zoologica si, nu in ultimul rand, Lacul Morii, cu aleile de bicicleta si cu o priveliste minunata la apus. Unde mai pui ca accesul este cat se poate de facil, la Crangasi fiind statie de metrou!

Manastirea Chiajna a fost inceputa de domnitorul fanariot Alexandru Ipsilant (1774-1782) si finalizata de Nicolae Mavrogheni (1786-1790). Biserica Manastitii impresionează prin măreţia sa, având 43 m lungime, 17 m lăţime, ziduri groase de 1-2 m şi înălţimea la cornisa de 12 m, fiind cea mai mare biserică ce s-a construit la vremea sa. Este unică din punct de vedere arhitectonic deoarece este singurul locas de cult ce sintetizează în chip armonios arhitectura românească autohtonă şi post-brâncovenească, cu arhitectura neo-clasică.
Mănăstirea, din cauza aspectului său de fortăreaţă în care s-au adăpostit locuitorii din împrejurimile ei de frica năvălitorilor, a fost bombardată de turci la 1814, iar după 1821 a fost părăsită definitiv.
Urma să fie unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cult româneşti ale vremii, însă nu s-a întâmplat aşa. Legenda spune că biserica ar fi blestemată deoarece nu a fost sfintita niciodata, turcii atacand-o cu tunurile chiar inainte de sfintire. O alta legenda spune ca in momentul atacului s-au dat jos clopotele jos pentru a nu fi luate de turci si ascunse in albia raului, insa cineva la furat si a disparut. Mare pacat s-a facut atunci iar Manastirea a ramas blestemata.
Deşi figurează pe lista monumentelor istorice din municipiul Bucuresti, Manastirea Chiajna este o ruină. In 2009, langa vechile ruine s-a inaltat o noua manastire inchinata Adormirii Maici Domnului si cu o foarte frumoasa pictura interioara.

Militari – Campul lui Boja este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Capitala. Situat langa Lacul Morii, aici s-au gasit vestigii din mileniile III si II a.C. S-au mai gasit vestigii din epoca bronzului, prima si a doua epoca a fierului, au mai fost descoperite o groapa din secolele II-III p.C., trei cuptoare menajere in aer liber din secolele VI-VII, respectiv o locuinta din secolele VI-VII. In jurul cuptorului menajer al acestei locuinte au fost gasite un numar impresionant de vase ceramice sparte pe loc, lucru rar, dupa cum au observat cercetatorii.
Iata ce spune prof. univ. dr. Cristian Schuster despre acest sit: “Cercetarile mai vechi de la Militari-Campul lui Boja au aratat ca populatia din mileniile III si II a. Chr. a locuit in bordeie si constructii de suprafata, ai caror pereti supraterani erau realizati din impletituri de nuiele peste care se “lipea” un strat de lut. Urmele acestor complexe sunt exprimate indeosebi sub forma bulgarilor de chirpici cu amprenta nuielelor si parilor de la structura din lemn a cladirilor. Evident ca aceste constructii, de mici dimensiuni, erau folosite in special pentru odihna nocturna, restul timpului fiind petrecut in aer liber”.

Fortul Chiajna este ultimul punct din inelul de fortificatii construit in anii 1885-1899 si menit sa apere Capitala în cazul unor eventuale atacuri inamice. Forturile, in numar de 18, se intind pe toată lungimea de 70 km a centurii si sunt considerate o adevarata comoară arhitecturală. Proiectul, desi era considerat unul vital înaintea Primului Război Mondial, s-a dovedit a fi sortit esecului, nefiind folosit niciodată.

TabereCuSuflet.0180Gradina zoologica de la Chiajna nu este mare, insa este destul de bogata. Adaposteste o pereche de lei, mai multe lame, dintre care una ne-a cucerit cu fata ei simpatica:), caprioare, rate exotice, struti, ratoni, etc.
Langa puteti sta la terasa unde inghetata este delicioasa! Cel putin noua asa ni s-a parut:)

Padurea Rosu este o oaza de verdeata in mijlocul orasului! Are o forma circulara si o suprafata de aproape 1 km patrat si este strabatuta de o retea de poteci ce pot fi parcurse cu bicicleta. Si este curata, cel putin pe unde am fost noi:)

Lacul Morii este cel mai mare lac din București. Are o suprafață de 246 ha si se afla in NV capitalei, intre cartierele Crangasi, Giulesti si satul Rosu. in jurul lacului este o pista de biciclete cu lungime de 12 km.
In partea de nord a lacului se află „Insula Îngerilor”, de fapt o peninsulă legată de malul lacului printr-un istm îngust de pământ.

Iata cateva poze din acesta Tura “cu de toate”:)

Sursa: TabereCuSuflet. ro, Demi Tipa, wikipedia .com, romanialibera .ro, cimec .ro

5 thoughts on “Cu bicicletele la Chiajna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s