Sf.Valentin

sf-valentinTraditia spune ca astazi, 14 februarie, il sarbatorim pe Sf.Valentin si este Ziua Indragostitilor!

Legenda spune ca odata era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit și a avut multe războaie. El voia o armată puternică, insa romanii nu doreau să meargă în luptă. Împăratul a tras concluzia că acest lucru se intampla din cauza ca bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor in loc sa mearga la razboi. Asa ca s-a gandit ca ar fi bine sa dea un decret prin care niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Astfel, vor putea merge la război și vor lupta ca niște adevărați soldați.

Valentin, care era un preot crestin, credea că dreptul oamenilor de a sa căsători era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzica. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind facute în locuri secrete, pentru a nu putea fi gasit de împărat.

Intr-un final, Claudiu l-a găsit si l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerand că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman. Cand Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind “Adu-ți aminte de Valentin al tău.”

Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viata sfantului Valentin si nu se știe dacă legenda are o baza istorica reala. Sf. Valentin a fost sarbatorit in calendarul catolic, pana in 1969, cand a fost scos din cauza ambiguitatii datelor referitoare atat la persoana sa, cat si la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfant. In calendarul ortodox, Sf.Valentin este praznuit in 30 iulie.

Articol din seria Vietile Sfintilor si Sarbatori Religioase 

Leave a comment