Cu bicicletele in Cadrilater

Kaliakra2In minivacanta de Rusalii (1-5 iunie) va invitam sa descoperim impreuna o zona plina de farmec, la malul marii! Vom sta la Balcic si, pe langa renumitul palat al Reginei Maria, vom vizita cetati bizantine, rezervatii naturale, monumente UNESCO, manastiri rupestre si orase sapate in stanca cu multe mii de ani in urma! Intr-un cuvant, vom vedea o multime de lucruri interesante si vom petrece cinci zile minunate:)

Incepand de anul acesta, 1 Iunie – Ziua Copilului, este zi libera! Mai mult, cade chiar inainte de Rusalii, asa ca putem avea parte de o adevarata vacanta de 5 zile:) Ca sa sarbatorim evenimentul, va propunem o excursie cat se poate de interesanta, cu bicicleta, la Balcic, in Bulgaria!

Balcicul este denumit si Orasul Alb, datorita falezei de calcar pe care este asezat. De altfel, intregul tarm a fost supranumit Coasta de Argint din acelasi motiv. Se spune ca Ovidiu, in drumul sau pe mare spre exilul din cetatea Tomis, a ajuns in dreptul Dionysopolisului – cum se numea pe atunci cetatea – si, uimit de frumusetea peisajului, a exclamat: “O! Oraș de pietre albe, te salut pentru frumusețea ta nemaivăzută !
Balcicul are o istorie bogata, care incepe acum aproximativ 2.600 de ani. Primii locuitori au fost tracii, la acea vreme, așezarea avand numele de Krunoi, adica “izvoare”, datorită abundenței izvoarelor carstice din zonă. Grecii au redenumit Dionysopolis după numele zeului Dionysos, al vinului și sărbătorilor. După una din cele mai răspândite legende, orașul a primit acest nume după ce o statuie a lui Dionysos a fost adusă la țărm de valurile mării. Imaginea zeului apare și pe monedele bătute aici in sec V-I înainte de Hristos.
Este cucerit pe rand de romani, bizantini, bulgari si chiar muntenii lui Mircea cel Batran. Orasul isi pierde insa stralucirea sub stapanire otomana, cand capata insa un aer oriental, care o va cuceri mai tarziu pe Regina Maria.
In perioada interbelica, orasul, impreuna cu tot Cadrilaterul, revine Regatului Romaniei. Vrajita de frumusetea locului, Regina Maria construieste aici o resedinta de vară, inconjurata de o la fel de celebra gradina botanica unica in Europa.
In zona se gasesc si alte obiective inedite, putin cunoscute, care asteapta sa fie cunoscute!

Iata programul pe zile:


Ziua 1

In prima zi vom merge cu masina la Balcik. Pe drum ne vom opri la cateva obiective interesante si vom face o tura cu bicicletele in zona Limanu – Hagieni. 

Date tehnice:
Distanta auto: 324 km (din care 220 km pe autostrada)
Traseu bicicleta: 20 km lungime, 140 m diferenta de nivel.
Se merge pe: drumuri de pamant, poteci si asfalt (2 km).
Obiective de vizitat: Pestera Limanu si Rezervatia Hagieni

Pestera Limanu
3Peştera Limanu, numită şi Peştera La Icoane datorita unor chipuri sculptate în piatră ce păzeau odinioară intrarea, are o lungime de aproape 4 km. Reteaua de galeri are o ramificare de-a dreptul ameţitoare, ceea ce a creat legende despre vizitatori rataciti in pestera. Unele galerii au un aspect de-a dreptul bizar, avand o secţiune rectangulară foarte regulată, ca şi cum au fost cioplite de om. De altfel, arheologii au descoperit urme de dalta in unele sectoare de galerie, iar, in alte parti, au gasit pilieri şi ziduri de sprijin pentru ca bolta să nu se prăbuşească peste săpători. Dar cine să fi fost miserioşii cioplitori troglodiţi? Legenda spune ca Peştera de la Limanu ar fi Keiris, caverna unde dacii din Dobrogea s-au refugiat din calea romanilor după moartea lui Burebista. Romanii insa i-au prins si i-au zidit înăuntru.

Rezervatia Hagieni
TabereCuSuflet.0153Rezervaţia naturala de la Hagieni este un mic paradis aşezat pe un platou calcaros, între satele Hagieni,  Albeşti  şi Limanu. Este o oază de vegetaţie de o frumuseţe deosebită, cu valoare botanică şi zoologică. Este paradisul broastelor testoase, dar adaposteste si peste 800 de specii de pasari, animale, ori plante, tipice climei Mediteranei. A fost declarată rezervaţie naturală în 1962.


Ziua 2

A doua zi vom parcurge cu bicicletele un traseu prin timp si vom vizita un complex etnografic, unde vom lua si pranzul.

Date tehnice:
Traseu bicicleta: 25 km lungime, 200 m diferenta de nivel. Poze de pe traseu
Se merge pe: drumuri forestiere.
Obiective de vizitat: Padurea Prilep, Complexul etnografic Chiflika Chukurovo

Chiflika Chukurovo
Chiflika ChukurovoComplexul etnografic „Chiflika Chukurovo“ este un loc unic, plin de frumusete. Muzeul, situat  pe un deal cu izvoare minerale, intr-un cadru natural deosebit, expune artefacte de uz casnic si agricole ce ne conduc in atmosfera satului bulgar din sec XIX. Mai multe poze

Padurea Prilep
taberecusuflet-0009Nu departe de Balcic, Rezervatia naturala Prilep prezintă un peisaj de pădure submediterană luxuriantă, cu stâncării calcaroase cu fosile și câteva grote, zone de vegetație stepică ierboasă, mai multe văi cu ape temporare precum și un curs de apă permanent. Aici se gaseste o varietate mare de specii, păduri de cer, stejar, cărpinița, inclusiv zone cu arbori seculari. Aici este habitatul unor animale endemice, precum balaurul dobrogean, dihorul pătat și este posibilă prezența grivanului dobrogean, o specie de mic mamifer existentă doar în Dobrogea (România și Bulgaria). In apropiere se afla o rezervatie de mufloni pe care o putem vizita la intoarcere. Mai multe poze


Ziua 3

In a treia zi vom vizita Castelul Reginei Maria si vom cauta Comori in Gradina Castelului, apoi ne vom plimba cu bicicletele pe malul marii. Sunt doua variante de traseu, functie de nivelul de pregatire:

Date tehnice:
Traseu I: 20  km lungime, 50 m diferenta de nivel.
Traseu II: 40 km lungime, 240 m diferenta de nivel.
Se merge pe: alei si drumuri asfaltate.
Obiective de vizitat: Castelul Reginei Maria, Gradina Botanica

Castelul Reginei Maria
3Castelul Reginei Maria, numit si “Cuibul Linistit”  – “Tenha Juvah” in limba turca – este de fapt o vila cu pereti albi si acoperisuri de tigla rosie strajuite de un minaret. Este construit de-a lungul a trei terase si combina elemente ale stilului maur, stilului mediteraneean cu cel al caselor bulgaresti. Este foarte aproape de mare, fiind despartit de aceasta doar de faleza. A fost locul preferat al Reginei Maria, in care aceasta a locuit, tocmai de aceea ramanandu-i denumirea de “Castel”.
Interiorul Castelului este extrem de modest, pereti varuiti in alb, usi masive din lemn sculptat, pastrate din perioada Reginei. Au mai fost pastrate din acea perioada si cateva obiecte: dulapuri sculptate si pictate, oglinzi, scaune si un semineu. Baia de marmura, cu cada ingropata in piatra, cu chiuveta si masuta de toaleta au fost pastrate intacte.

Gradina Botanica
gradina 1 Gradina din jurul Castelului nu este o simpla gradina, ci un adevarat domeniu, intins pe un deal. Gradina are o zona care imita celebrul labirint cretan, unde materiale de constructie au fost aduse chiar din Insula Creta. O alta zona frumoasa a parcului  este Gradina lui Allah, cu alei pavate cu piatra adusa din Maroc.
Parcul, amenajat la comanda Reginei de catre specialisti, a fost transformat in timp intr-o adevarat gradina botanica. Acum contine peste 3.000 de specii de plante, unele dintre ele rare, precum si o colectie de aproximativ 250 de cactusi, una dintre cele mai importante din Europa.


Ziua 4

Astazi vom parcurge cu bicicletele un traseu interesant, pe faleza, si vom vizita doua cetati bizantine, precum si un oras sapat in stanca in urma cu 7000 de ani! Sunt mai multe variante de traseu, functie de nivelul de pregatire:

Date tehnice:
Traseu I: 20  km lungime, 50 m diferenta de nivel.
Traseu II: 30 km lungime, 180 m diferenta de nivel.
Traseu III: 60 km lungime, 240 m diferenta de nivel.
Se merge pe: poteci si drumuri de pamant / drum asfaltat / combinat.
Obiective de vizitat: Capul Kaliakra, Golful Bolata, Rezervatia arheologica Iailata, Faleza de la Tiulenovo, Ferma de scoici de la Dalboka

Capul Kaliakra
Kaliakra2Capul Kaliakra este cel mai lung cap al peninsulei Balcanice. Este un loc impresionant, cu faleze ametitoare ce se inalta peste marea de cristal. Aici se gaseste o cetate medievală și o rezervație naturala. Este un loc de cuibarire pentru multe specii de pasari, unele endemice, iar in larg se pot vedea delfini jucandu-se. De asemenea, este un loc de popas pentru pasarile migratoare de pe Via Pontica. In trecut, aici era habitatul focilor de Kaliakra, acum disparute.

Golful Bolata
BolataCove1Bolata este o rezervatie naturala aflata intr-un mic golf, langa Kalialkra. Golful are o forma perfect semicirculara si este inconjurat de pereti inalti de stanca. Este traversat de un mic parau, iar la capat se afla o plaja cu nisip fin. Este practic, singura deschidere in stanca pe o distanta de zeci de km. Este un loc de cuibarit pentru pasarile migratoare ce strabat Via Pontica. Aici s-au gasit urmele unei asezari din sec V i.H., precum si o cruce malteza ce arata legaturile comerciale ale localnicilor cu venetienii si genovezii. 

Iailata
iailata_47180Rezervatia arheologica Iailata este situata in Golful Pasarilor (Taukliman), pe o faleza inalta. Aici se gasesc ruinele unei cetati bizantine, precum si un adevarat oras sapat in stanca in urma cu peste 7000 de ani!
Stancile verticale din calcar sunt ciuruite de grote, de diverse inaltimi. Unele dintre ele, cu forma perfect geometrica – semn ca au fost create de mana omului, se afla la o inaltime ametitoare, ceea ce constitue un mister care inca n-a fost solutionat inca. Cele mai vechi descoperiri din aceasta zona dateaza din anul 6000 i.H. Au fost gasite peste 100 de locuinte-pesteri ce fusesera utilizate pana in anul 5000 I.H., vestigii din epoca elenistica, crame antice, o cetate bizantina medievale si necropole cu morminte sapate in roca. Tot aici a fost descoperit un templu trac, cu elemente care amintesc de obiceiul tracilor de a aduce jertfe omenesti, precum si o manastire adapostita intr-o pestera uriasa, construita in Evul Mediu de calugari asceti.

Tyulenovo
t_DSC_0565La Tyulenovo vom vedea cea mai spectaculoasa faleza din zona. Tyulen inseamna in limba bulgara Foca, insa foci nu au mai fost vazute aici din 1980. Se gasesc o multime de pesteri, precum si un pod natural ca o arcada peste ape. Aici este si cea mai lungă de pe țărmul bulgăresc al Mării Negre, o pestera partial inundata, care are o lungime de peste 100 metri. În apropierea localității se află un complex megalitic numit „Mănăstirile din piatră“, ce cuprinde morminte săpate în stâncă de către populații ce practicau cultul soarelui.

Dalboka

2In  este situată fermă de scoici Dalboca. Aici cresc midii ecologice de Marea Neagra, cunoscute pentru calităţile sale deosebite. Pentru a gusta din delicioasele produse din scoici, vom lua masa la restaurantul fermei:) Aici ne putem bucura de o priveliste minunata spre frumosul golf Kaliakra, putem asculta şoapta valurilor şi să ne scufundam într-o atmosfer de poveste!


Ziua 5

In ultima zi ne vom lua la revedere de la mare si vom pleca cu masinile spre casa. Pe drum vom vizita cateva monumente UNESCO.

Date tehnice:
Distanta auto: 310 km (din care 88 km pe autostrada)
Obiective de vizitat: Manastirea Aladja, Padurea de Piatra, Calaretul de la Madara, Tumulul de la Sveshtari

Manastirea Aladja
manastirea-aladzha-(6)Manastirea rupestra Aladzha este situata in Parcului National Zlatni Pyasatsi. A fost intemeiata intr-una dintre numeroasele pesteri naturale, sapate intr-un perete de calcar inalt de 40 de metri. Asezamantul monahal se intinde pe mai multe nivele, el ingloband si doua mici catacombe. Cercetatorii sunt de parere ca aceasta manastire arte dintr-un complex monahal de mari dimensiuni, incluzand peste 500 de asemenea sihastrii. Vietuitorii acestora erau calugari isihasti. Unele inscriptii, precum si monezi gasite din timpul lui Iustinian cel Mare (527-565), ne ofera motive pentru a crede ca aceste locuri erau locuite de crestini inca din secolele primare.
Nu avem nici macar o singura marturie scrisa, act, document sau cronica din vremea intemeierii sau locuirii ei. Ceea ce s-a pastrat aici sunt doar traditii cu monahi care bantuiesc locul, cu zeitati ale padurii si labirinte subterane fara sfarsit, care ascund inestimabile comori, sau chiar documentele manastirii.

Padurea de Piatra (Pobiti Kamani)
little_desert_pobiti_kamaniPobiti Kamani, sau Padurea de Piatra, este o rezervatie naturala ce se intinde pe 13 km patrati si cuprinde un fenomen natural deosebit: niste coloane de calcar goale pe dinauntru si inalte de 5-7 m si cu diametru de 0,3 – 3 m. Coloanele poarta diverse nume sugestive: Turnul de veghe, Tronul Uriasului, Piatra dragostei eterne, Arcul norocului, Familia, Inima, Fantana, etc. Se spune ca zona intreaga ar avea cam 13 km patrati.
Aici se gasesc cateva specii de plante si animale endemice, specifice deserturilor, cum ar fi cactusul
Legenda spune ca uriasii care lucrau la construirea Atlantidei, care ar fi fost situata in Marea Neagra, ciopleau coloanele de piatra si le carau catre oras. In momentul in care regele a terminat constructia orasului, nemaiavand nevoie de coloane, le-a transmis uriasilor sa le arunce pe unde apuca.
O alta legenda vorbeste despre un haiduc ce se ascundea in padurea deasa dupa ce fura de la bogati si dadea saracilor. O potera a ajuns in satul lui si i-a luat sotia si copilul. Au incercat sa afle de la sotia lui unde se ascunde el si pentru asta i-au ucis copilul. Femeia nu l-a tradat dar din cauza durerii pricinuite de pierderea fiului, a aruncat un blestem asupra poterei si asupra padurii si i-a transformat pe toti in pietre.

Cetatea si Basorelieful din Madara
1024px-JEŹDZIEC_Z_MADARYMadara este renumita pentru basorelieful de mari dimensiuni, sculptat intr-o stâncă aproape verticală, de 100 metri înălțime, pe care se inalta Cetatea Madara. Basorelieful este monument UNESCO si reprezintă figura unui cavaler de 23 metri înălțime. Călărețul, cu fața spre dreapta, aruncă o suliță într-un leu aflat la picioarele calului. În fața lui zboară o acvilă și după el aleargă un câine. Scena reprezintă simbolic o victorie militară. Monumentul a fost realizat în timpul hanului bulgar Tervel și îl reprezintă probabil chiar pe hanul respectiv și faptele bulgarilor, trib turcic nomad de războinici stabilit în Bulgaria, care, după ce s-a amestecat cu slavii locali, a dat naștere poporului bulgar. Madara a fost principalul loc sacru al Primului Imperiu Bulgar.  Trei texte parțial conservate, sculptate în stâncă, pot fi găsite în jurul imaginii calaretului. Ele poartă informații importante despre evenimente care au avut loc între anii 705 și 801 d.Hr, înainte de trecerea Bulgariei la creștinism.

Tumulul de la Sveshtari
1024px-Sveshtari_Thracian_tomb_Bulgaria_IFBLa Sveshtari se afla vestigiile untui oraș neobișnuit de mare, întins pe 140 coline. Aici se gasesc mai multe tumului (morminte), in cel mai important dintre ele fiind inmormantat, dupa spusele specialistilor, regele trac Dromichetes. Mormantul este monument UNESCO si constă dintr-un coridor şi trei camere pătrate – pridvor, cameră laterală pentru ofrande şi camera mortuară. Decorul nefinisat de pe pereţi şi tavan arată că acesta a murit înainte de a fi terminată casa sa pentru veşnicie. Pe tavanul camerei sunt caraitide – statui de femei cu braţele ridicate – ale căror chipuri şi păr păstrează încă urmele podoabelor colorate. Pe tavan este pictată o scenă de deificare a domnitorului. Podoabele templului sunt bogate şi frumoase.


Cazare
3Vom sta la Hotel Paris, la 300 m de Palatul din Balcik si la 700 m de plaja. Hotelul are piscina.
Pentru mai multe detalii despre cazare, va rugam sa cereti informatii aici. Va asteptam cu drag:)

Ce oferim: Cazare in camera duble, pensiune de 3 stele cu piscina / mic dejun la pensiune / pranz on bike/ ghidare traseu / asistenta tehnica biciclete / si cel mai important, multa voie buna, aer curat si locuri minunate:)

Cost: 750 lei / persoana. Un avans de 50% trebuie platit pana joi, 4 mai.
– Reducere pentru membrii clubului Tabere cu Suflet: 15% ;
– Reducere Early Booking: 8% pentru plata avansului pana joi, 20 aprilie;
– Copii sub 10 ani beneficiaza de 25% reducere (pentru plati pana joi, 4 mai);
– Supliment camera single 10%;
– Intrarea la obiectivele turistice nu intra in cost.

Varianta scurta (3-5 iun): Pentru cei care nu isi pot lua liber, exista si varianta de 3 zile (3-5 iunie), costul fiind de 400 lei.

Servicii suplimentare:
– Inchiriere bicicleta 60 lei/zi;
– Transport Bucuresti – Balcik cu microbuzul (inclusiv bicicleta) 100 lei.

Inscriere: Pentru Inscrieri completati Formularul Weekend Activ.

Atentie: Conform MAE, copiii minori pot iesi din tara daca indeplinesc una din urmatoarele conditii:
– sunt insotiti de ambii parinti;
– sunt insotiti de un parinte si are declaratia  autentificata de catre notar din care sa rezulte acordul celuilalt parinte cu privire la efectuarea calatoriei sau hotararea judecatoreasca definitiva de incredintare a copilului;
– sunt insotiti de un adult care are declaratia autentificata din partea ambilor parinti din care sa rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei.
Pentru a trecerea frontiera cu masina, este necesar să aveți, pe lângă un act de identitate valabil, talonul autovehiculului, ITP și cartea verde în termenul de valabilitate.
În cazul în care nu sunteți posesorul autovehiculului, veți avea nevoie de împuternicire sau contract de comodat de la posesorul din acte.

Alte informatii: Vezi cum a fost la Tura Velo de Rusalii din Bulgaria, de anul trecut. Pentru mai multe detalii va rugam nu ezitati sa ne contactati.


Sursa: TabereCuSuflet .ro, balcic. net, netgeo .ro, traveleuropa. ro, dalboka. ro, dianora. ro, wikipedia. org, crestinortodox. ro,  amfostacolo. ro, trekearth.com, unesco. org