Reevaluare program WeCare

Garantie 100% este un proiect WeCare al Asociatia Tabere cu Suflet pentru o Lume mai Buna. In urma ultimelor cereri, proiectul va fi reevaluat pentru a vedea in ce masura si-a atins scopul.

Programul WeCare cuprinde mai multe proiecte, avand ca scop o Lume mai buna!   Mai multe detalii
Unul dintre ele este Garantie 100%. A fost lansat in 2013, cu scopul de a oferi persoanelor nemultumite de serviciile primite, posibilitatea sa isi primeasca banii inapoi. Spiritul proiectului exista si anterior, caci in 2012 s-au oferit bani inapoi concurentilor de la concursurile de mountainbike, insa abia un an mai tarziu a fost “oficializat”.

Din pacate, a fost un proiect, pe nedrept spunem noi, mai putin apreciat uneori. Unul din motive este, probabil, ca apartanenta la familia WeCare si obiectivul pentru o Luma mai buna sunt concepte mai greu de inteles.

Totul a inceput la un curs sustinut de Loránd Soares-Szász, un trainer carismatic, care a avut darul sa ne ajute sa ne definim si sa ne punem in practica ideile! Loránd ne-a spus despre un proiect pe care l-a propus unui prieten de-al sau care avea un restaurant in Cluj. Ideea era sa advertizeze ca da banii inapoi clientilor nemultumiti. Caci daca “mancare este atat de buna incat lingi farfuria, cat de josnic sa fii sa ceri banii inapoi!” spunea el.

Ideea ni s-a parut foarte interesanta, caci rezona cu ce facusem la Comana Bike Fest. Asa ca am implementat-o in Tabere cu Suflet, cu acordul lui Loránd, bineinteles:) Am integrat-o intre proiectele WeCare, pentru ca motivele nu erau catusi de putin comerciale, ci, cum spunem noi, pentru o Lume mai buna! Ne doream ca cei care vin in Tabere cu Suflet sa ne impartaseasca valorile, sa se detaseze de partea financiara si sa nu mai judece lucrurile strict functie de bani, in schimb sa aprecieze lucrurile frumoase, facute cu suflet, sa puna suflet la randul lor si sa devina mai buni.

De la inceputul programului am primit doar 6 cereri.
In 2013, doi parinti au solicitat restituirea unei sume de bani, pentru ca s-a plecat mai devreme cu o zi din tabara Mai multe detalii
In iunie 2016,  alti doi parinti au solicitat restituirea avansului pentru ca nu au mai putut veni in tabara Mai multe detalii
La sfarsitul anului trecut, am primit o a cincea cerere, de la dna Corina Orendi, mama Zarei, care solicita o valoare mai mare decat cea platita pentru tabara. In plus, Zara statuse in tabara si schiase cu noi doua zile. Mai multe detalii
Ultima cerere dateaza din februarie 2017 si apartine dnei Mariana Trinca, mama Dariei, care este nemultumita de “neglijenta supravegherii si permisivitatea parintilor”, cerand sa i se inapoieze suma de 300 lei.

Ultimele doua cereri ne-au dezvaluit ca, din pacate, probabil nu am reusit sa comunicam foarte bine obiectivele proiectului, motiv pentru care au fost intelese gresit.

In urma cu 4-5 ani, Tabere cu Suflet reprezenta o mana de copii, insa eram cu totii o familie. Numarul celor care vin in Tabere cu Suflet a crescut mult in ultimul timp. Am incercat sa pastram spiritul Tabere cu Suflet, insa este din ce in ce mai greu, caci a inceput sa vina tot felul de lume.
Este un proces normal la urma urmei, trebuie doar sa avem rabdare si sa comunicam mai bine, caci, la urma urmei, asta inseamna procesul educativ.

Probabil ca dna Orendi a gasit un alt aranjament si a vrut sa renunte la tabara, sau pur si simplu a intentionat sa foloseasca programele WeCare ca pe o sursa de venit. Ca atunci cand cumperi un aparat de la Decathlon, il folosesti timp de o luna, apoi il dai inapoi si iti iei banii inapoi. Poate fi o initiativa antreprenoriala, insa sigur nu reprezinta o atitudine normala si nu ne ajuta sa construim o Lume mai buna.
Cum ne-am departat de la conceptul initial al lui Loránd, cu mancarea si farfuria, proiectul Garantie 100% a intrat intr-un proces de reevaluare. Initial s-a propus inchiderea acestuia, insa, datorita valorilor promovate – detasarea de partea financiara, aprecierea valorilor, promovarea unei lumi mai bune – s-a decis continuarea proiectului.

Intre timp a sosit si ultima cerere, a dnei Trinca, cerere care, in mod evident, nu rezoneaza cu Valorile Tabere cu Suflet. Din acest motiv am considerat ca nu am reusit sa comunicam pe cat de bine ne-am fi dorit obiectivele si valorile acestui proiect si, poate, proiectul nu este compatibil 100% cu toata lumea. De aceea, a fost suspendat temporar, pana la definirea noilor criterii de aprobare a cererilor.

Trebuie mentionat ca, din probitate, toate cererile, chiar si cele care nu se incadreaza in obiectivele propuse ale proiectului Garantie 100%, au fost aprobate, sub forma de bani sau vouchere.

Scopul nostru nu este sa renuntam la facilitatile WeCare, dimpotriva, vrem sa introducem si altele care sa acopere cererea de ajutor pe care o intalnim. Problema este ca, momentan, selectia se bazeaza exclusiv pe bun simt. Ca urmare, trebuie regandite criteriile de selectie, astfel incat facilitatile sa ajunga intr-o proportie cat mai mare la cei care au cu adevarat nevoie de ele.

In scurt timp se va deschide un nou program WeCare pentru o Luma mai buna, pentru astfel de cazuri si nu numai. Noul program isi propune sa comunice adevaratele valori, nu cele strict materiale, sa ii ajute si pe altii sa le vada si sa discearna, astfel, binele de rau, sa inteleaga ca a ceda si a oferi sunt caramizi cu care se poate construi o Lume mai buna. Si, in definitiv, sa molipseasca si pe alti sa construiasca aceasta lume:) Mai multe detalii

Update: In martie 2018, dupa suspendarea programului, a aparut o noua cerere, de la dna Bondoc, care dorea banii inapoi desi baiatul ei, Vlad, participase la prima parte a programului, iar tatal, care l-a insotit, ne-a declarat ca “este multumit si ca nu are nimic de reprosat”. Cererea se incadreaza in aceeasi linie, motiv pentru care proiectul a fost reevaluat si relansat intr-o noua forma. Mai multe detalii

 

2 thoughts on “Reevaluare program WeCare

Leave a comment